cpu usage 90-100% in all games

0
June 27, 2016

So i've been having this problem for a while, I've had this computer for a while, its crap compared to what you can get nowadays but I was happy with what I got from it, I played everything that I want with good settings and good framerate. But for quite some time now, it got a performance hit in everything cpu related and I don't know what to do anymore, checked bios, updated chipset/bios, format, malware/virus scans, defragmentation, nothing, I don't know whats going on and i'd appreciate if someone could help me.

I can't run counter strike source at over 120fps, and I used to have 250+

Most mmorpg's are unplayable, especially wow, I have 15fps in orgrimmar if I move the camera around and I used to have 40 with everything settings on high. Counter strike go also got a hit, went from 120-130fps to 60-80. The cpu barely hits 46ºc so I really do not know what it is, it might be the psu voltages that are fucking it up but psu's is something i'm still learning more about and I can't tell whats right or wrong yet.

My system:

Gigabyte 6670 2gb ddr3 (no oc)

AMD x2 245 2.9ghz (no oc)

Dell motherboard

4gb ddr3 1066 ram

500gb hdd seagate

420watt psu (forgot the name of the brand but if needed i'll open the case to see it)

I do have to point out the motherboard is nearly hitting the 60ºc, maybe thats the problem?

Thank you for your time everyone, its my first time posting.

Comments See all(0)

Add comment
0
June 27, 2016

The cpu barely hits 46ºc on load?

0
June 27, 2016

CS:S @ over 250 fps with a Athlon II X2 245/HD 6670?

If you are getting "only" 120 fps now, enjoy.

0
June 27, 2016

I would reset my BIOS to start and insure everything is up to date driver wise.

It's kind of hard to gauge performance using games. Especially WoW which is very environment dependent (the population in Orgrimmar will drastically affect it's performance, and depending upon your settings, those FPS wouldn't be surprising).

Other than the WoW thing I just mentioned, the other FPS in games isn't bad with that GPU either. Again, it's just hard to tell with games - if you forced-enable AA or something in your GPU settings, or something to that effect.

I'd find some GPU testing software and see how your card/cpu compare. Objectively looking at this, I don't actually see a problem.

0
June 27, 2016

yes, the high that it ever went was 49.

0
June 27, 2016

I understand what you're trying to say, but I did have 250fps, it was with a config, but with the exact same settings and config now I have 120, hope that makes more sense now.

0
June 27, 2016

I did do 3d mark and my overall score was pretty similar with people with similar specs, whats bothering me is, I used to have great performance on some games and somehow, I dont have it anymore, i'll try and give some more examples;

I used to have 45-60 fps on skyrim everything on high, all reflections turned on, and no aa.

Now I have 35-45 with some settings set to medium and some reflections turned off.

And decreasing and increasing resolution doesn't seem to do much.

DMC, around 70-80 fps everything on high, 35-45 now everything on high

the list goes on.

your suggestion is for me to reset my bios?

0
June 27, 2016

The mainboard has higher temp than cpu that's something odd imo.

I honestly think it's a problem with Windows & them drivers. Might not be drivers since your benchmark score is ok. I would reinstall the OS or reset to factory settings.

0
June 27, 2016

I thought it couldn't be the drivers because of the same exact reason. I already reinstalled windows 7 2, 3 times in the past 2 months and its always the same, I think that it might be something with the motherboard but I have no clue on how to check that, i've seen the motherboard's transistors, if they were swollen on the top, and they're perfectly fine.

0
June 27, 2016

Reset your bios to insure all your clock and voltages are defaulted.

With 3D mark telling you everything is similiar to others of the same type, I don't know what to say. I honestly don't even think the performance you mention are even accurate for your build (in other words I expect the decreased performances you mentioned to be on par with the build you have).

0
June 27, 2016

I play on a 1360x768 resolution, if that helps it to make more sense.

All the performance that I posted above are correct and thank you, I will try to reset the bios (:

0
June 27, 2016

Cleared the cmos, added new thermal paste, cleaned the fans, it seemed fine and all, but i'm almost hitting 100% playing sims 3, and I can't reach 60 fps on it without stuttering loading everything, I could play sims 3 perfectly before with the same ingame settings with around 70/80% usage. Skyrim is 100% usage and my fps lowered to @30 everytime. Any ideias? Can it be the power supply not supplying the proper voltages?

0
June 27, 2016

HWMonitor will should you the current voltages. I'm doubtful that's the issue though.

Related Questions

My cpu usage goes up when I lower settings in games?

I have a huge problem! I notice in AC Syndicate my cpu stays at 100% usage all the time! And when i increase the settings it goes down? That is the strangest thing Ive ever seen! When the cpu is at 10 Read More

Views

28

Votes

0

Answers

12

June 19, 2016

High CPU Usage, I'm out of solutions

First of all, I'm going to get my specs out of the way. They are as follows: The computer is an HP Model: p6270z OS: Windows 7 CPU: AMD Phenom(tm) II X4 925 Processor 2.8 GHz (6GB RAM) GPU: ATI Ra Read More

Views

70

Votes

0

Answers

8

June 20, 2016

Is this a bottle neck? (i5-2310 and GTX 970)

Hi! tl;dr I think my CPU is bottle-necking my GPU due to low GPU usage, and high CPU usage, as-well as low fps. Please confirm if I am. I'm writing here because I think I'm having bottle necking is Read More

Views

31

Votes

0

Answers

14

June 21, 2016

CPU hit's 100% while gaming and stutters the games

Build CPU: Intel Core i5-4690K 3.5GHz Quad-Core Processor CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler Motherboard: Asus Z97M-PLUS Micro ATX LGA1150 Motherboard Memor Read More

Views

49

Votes

0

Answers

11

June 20, 2016

Random BSODs: Memory_Management, Bad_Pool_Header, and Page_Fault_in_nonpaged_area

SO, this is my second time writing this my computer BSODd while in the middle of the other one, my computer just randomly started BSODing, I think it has something to do with a faulty ram stick, I hav Read More

Views

35

Votes

0

Answers

4

June 19, 2016

Is this all okay for my i7 4790k?

Okay so I reapplied thermal paste to my i7 4790k and h100i GTX. I used Artic Silver 5, as it came free with my other purchases. The mobo temp was around 33 and cpu idle in bios was around the same. bu Read More

Views

30

Votes

0

Answers

4

June 21, 2016

Best 775 CPU ?

Hello. I currently have Intel E8400 3.00 dual-core and I think it is not good CPU for gaming.. neither for any PC process Since I've noticed that when I run some youtube videon on 1080p 60FPS and m Read More

Views

41

Votes

0

Answers

2

June 17, 2016

A few Newbie Linux Questions

Alright, I considered myself a little bit above the average computer user and want to try Linux in a dual boot with Windows 7. I do however have a few questions before I continue. Will this system s Read More

Views

59

Votes

0

Answers

6

June 20, 2016

Fps less than expected

Okay so with my stutter problem and other bullst I have been experiencing i now figure out that the problem also consist of overall lower fps even on a much better build than my previous, here some o Read More

Views

71

Votes

0

Answers

10

June 17, 2016

This is the very first question

Hello guys! This is the first post in this site Read More

Views

2k

Votes

4

Answers

2

January 08, 2016

report values not showing up.

I have a crystal report which I pass a DataSet to using VB.NET. The report was working fine, but then I make some changes to the import query and now nothing shows up in the crystal report. Crystal do Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

12

September 06, 2005

Event log doesn't overwrite as needed in SP4

Hello All, After upgrading from SP3 to SP4 on several Windows 2000 PRO machines everything looked fine, but from time to time applications can't write to the event log. When I try to view the appl Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

9

May 11, 2003

"Failed to self-register XYZ.dll"

Hi there, I wrote a OLE-automation-server DLL in VB4.0. I use Installshield Express to install it as part of my program on the target computers. Now on some computers I get the message "Failed to Read More

Views

5k

Votes

0

Answers

2

November 08, 1998

Please help understand these notes on image processing

Can someone please help me understand these lecture notes... On the right of the page; What does "normalised by one notion of the area of a pixel" mean? On the first formula for A, Is that a Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

3

February 05, 2009

Can someone please explain this paragram on the chain rule in image processing

Please see the screenshot, How is 3133030 got from 10103322? Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

1

January 05, 2009

AD on 2003

We have created an AD Domain on Windows 2000 Server with no problems. We just created an AD Domain on Windows 2003 and we're getting some weird problems. Both of these domains are behind firewalls Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

15

May 11, 2003

ADDT ASP Upload Error " Type mismatch: 'tNG_isFileInsideBaseFolder' "

I am trying to create a simple insert record and upload image function on an ASP page built using Adobe Dreamweaver Developer Toolkit. I have done this many times before with no problem, however, i ha Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

0

November 02, 2008

MYSQL Select query with custom ORDER BY

Hi, is it possible to customize the order of the returned rows in mysql? Example: I have a Table with a column "name", now I want to have all entries ordered by name, but I want the entries Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

5

July 02, 2010

Folder Redirection in Server 2003

We have a Windows Server 2003 Standard Ed. Is there a way to redirect the users my documents to a folder that has already been created on the server? Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

2

July 05, 2007

Partiton magic  version 8.0 having error 1523 while executing batch

I followed the partition magic 8.0 wizard to partition my hard disk while rebooting  I came across this problem  "error 1523 while executing batch" What can I do to solve this prob Read More

Views

1k

Votes

0

Answers

2

May 11, 2003